مبحث 19 مقررات ملي ساختمان

توضيحاتي پيرامون مبحث 19 مقررات ملي ساختمان

مطابق با ماده‌ي 33 قانون نظام‌مهندسي كشور، مسئوليت نظارت عاليه بر اجراي ضوابط و مقررات ملي ساختمان در طراحي و اجراي تمامي ساختمانها بر عهده‌ي وزارت مسكن و شهرسازي است.

وزارت مسكن بر مبناي اين ماده، اقدام به انتشار مقررات ملي در بيست‌ مبحث نموده است كه مبحث 19 آن مربوط به صرفه‌جويي در مصرف انرژي در ساختمان مي‌باشد.

مبحث 19 مقررات ملي ساختمان ابتدا در سال 1370 و آخرين بار آن در سال 1381 به تصويب هيأت وزيران رسيد و به كليه‌ي ارگانهاي كشوري ابلاغ گرديده است.

بر اساس مبحث 19 مقررات ملي ساختمان رعايت موارد زير در ساختمان الزامي است:

  • عايق‌كاري ديوارهاي خارجي ساختمان
  • نصب پنجره‌هاي دوجداره با قابهاي فلزي ترمال‌بريك، چوبي و يا PVC استاندارد
  • عايق‌كاري كانالهاي هوا، لوله‌هاي تأسيسات و سيستم توليدات آب گرم
  • نصب سيستمهاي كنترل‌كننده‌ي موضعي، نظير شيرهاي ترموستاتيك بر روي رادياتورها
  • نصب سيستم‌هاي كنترل مركزي هوشمند و مجهز به سنسور اندازه‌گيري دماي هواي محيط

در حال حاضر اجراي مبحث 19 براي تمامي ساختمانهاي دولتي اجباري است و اجراي آن براي تمامي ساختمانهاي بخش خصوصي واقع در تهران و شهرستانهاي تابعه از سال 1384 اجباري گرديده است. براي ساختمانهاي واقع در ساير شهرها و استانها مطابق برنامه‌ي زمانبندي زير الزامي مي‌باشد.

گروه الف: آذربايجان شرقي ـ آذربايجان غربي ـ اردبيل ـ ‌همدان ـ چهارمحال بختياري ـ هرمزگان ـ ‌بوشهر ـ خوزستان ـ‌ زنجان

گروه ب: اصفهان  ـ سمنان ـ‌كردستان‌ ـ كرمانشاه ـ مركزي ـ قزوين ـ كرمان ـ خراسان شمالي ـ خراسان رضوي ـ‌خراسان جنوبي ـ فارس ـ ايلام

گروه ج: لرستان ـ قم ـ‌گيلان ـ‌گلستان ـ‌مازندران ـ‌كهكيلويه و بويراحمد ـ‌سيستان و بلوچستان ـ يزد

سال ساختمانهاي بالاي 600 متر مربع ساختمانهاي بالاي  200 مترمربع ساختمانهاي بالاي 100 متر مربع تمامي ساختمانها
1384 تمامي شهرهاي استانهاي گروه الف، مراكز شهرستان استانهاي گروه ب، مراكز استانهاي گروه ج مراكز شهرستان استانهاي گروه الف، مراكز استانهاي گروه ب مراكز استان گروه الف تهران و شهرهاي تابعه
1385 تمامي شهرهاي استانهاي گروه ب، مراكز شهرستان استانهاي گروه ج تمامي شهرهاي استانهاي گروه الف، مراكز شهرستان استانهاي گروه ب، مراكز استانهاي گروه ج مراكز شهرستان استانهاي گروه الف، مراكزاستانهاي گروه ب مراكز استان گروه الف
1386 تمامي شهرهاي استانهاي گروه ج تمامي شهرهاي استانهاي گروه ب، مراكز شهرستان استانهاي گروه ج تمامي شهرهاي استانهاي گروه الف، مراكز شهرستان استانهاي گروه ب، مراكزاستانهاي گروه ج مراكز شهرستان استانهاي گروه الف، مراكزاستانهاي گروه ب
1387 تماي شهرهاي استانهاي گروه ج مراكز شهرستان استانهاي گروه ج مراكز شهرستان استانهاي گروه ب، مراكز استانهاي گروه ج
1388 تمامي شهرهاي استانهاي گروه ب تمامي شهرهاي استانهاي گروه الف
1389 تمامي شهرهاي استانهاي گروه ج تمامي شهرهاي استانهاي گروه ب، مراكز شهرستانهاي گروه ج
1390 ساختمانها با تكنولوژي جديد در روستاهاي استانهاي گروه الف، تمامي شهرهاي استانهاي گروه ج
1391 ساختمانها با تكنولوژي جديد در روستاهاي استانهاي گروه ب
1392 ساختمانها با تكنولوژي جديد در روستاهاي استانهاي گروه ج

تمامي مراكز استانهاي غرب كشور از سال 1386 و كليه‌ي شهرهاي استانهاي غرب كشور از سال 1389 شامل اجراي اجباري مبحث 19 مقررات ملي ساختمان گرديده‌اند.

سير تكامل پنجره‌هاي u.P.V.C.

پروفيل u.P.VC. يكي از مطمئن‌ترين و پرمصرف‌ترين مواد اوليه در ساخت در و پنجره‌هاي ساختمان بوده و مشخصه‌ي اصلي آن زيبايي و استحكام آن است. پروفيل مصرفي، آلماني مي‌باشد و 50 سال عمر مفيد دارد.

پلي‌وينيل كلرايد Poly Vinl Chlorid به طور تصادفي در قرن نوزدهم در دو موقعيت متفاوت كشف شد؛ ابتدا در سال 1825 به وسيله‌ي هنري ويكتور رگناولت Henri Victor regnault و سپس در سال 1827 به وسيله‌ي اوگن باومن Eugen baumann در اوايل قرن بيستم، شيميدان روسي ايوان اوستروميسلنسكي Ivan Ostromislensky و فريتز كلات Fritz klatte از شركت شيميايي آلماني گريشيم ـ الكترون Greisheim elektron هر دو سعي كردند تا از PVC در محصولات تجاري استفاده كنند. اما سختي‌هاي كار با اين پليمر سخت و محكم و گاهي شكننده، تلاش‌هاي آنها را بي‌نتيجه گذاشت.

در سال 1926 والدو سمون waoldo semon در بي‌اف گودريش b.f.goodrich با مخلوط‌كردن PVC با مواد افزودني، u.P.V.C. را اختراع كرد. نتيجه، يك ماده‌ي انعطاف‌پذيرتر بود كه به راحتي قابل استفاده بود و خيلي زود استفاده از آن براي مصارف تجاري گسترش يافت.

سير تكامل

چوب، يك ماده‌ي طبيعي است و اگرچه انواع مختلفي از چوب وجود دارد، اما چوب به خودي خود در طول زمان تكامل و رشد نيافته است، ما مي‌توانيم به آن مواد شيميايي براي بهتر‌كردن كيفيت بيافزاييم؛ امّا چوب همچنان چوب است.

آلومينيوم از سوي انسان به عنوان يكي از سبكترين فلزات دنيا كشف شده است، اما از زمان كشف آن، آلومنيوم تكامل نيافته و هميشه ايرادات و نواقص خود را دارد.

u.P.V.C. از پلاستيك پايه‌ تا يكي از پيچيده‌ترين و تحقيقاتي‌ترين توليدات دنيا تكامل‌يافته است. محققان، هماند دستكاري‌كردن DNA، تمام فوايد آلومينيوم و چوب را به u.P.V.C. افزوده و معايب آنها را در u.P.V.C. افزوده و معايب آنها را در u.P.V.C. از بين برده‌اند.

تنوع رنگ

پروفيل u.P.V.C. قابليت ليمنيت شدن و عرضه در رنگهاي مختلف را دارا مي‌باشد. رنگ‌هاي متنوع درها و پنجره‌هاي پروفيل u.P.V.C. امكان تنوع و گوناگوني اين محصول را، حتي تا آخرين جزء آنها نيز فراهم مي‌سازد. سطح اين محصولات، مقاوم در برابر شرايط آب و هوائي مقاوم در برابر مرور زمان است. حتي هواي يك محيط صنعتي، با مناطق دريايي نيز كوچكترين تأثيري بر در و پنجره‌ها ندارد.

استفاده از انواع يراق‌آلات

يراق‌آلات در اين پنجره‌ها به گونه‌اي به كار گرفته شده كه سرتاسر پنجره را احاطه كرده، به راحتي قابل تنظيم بوده و از چهار جهت، پنجره را قفل نمايد:

1ـ تك‌حالته 2ـ دو حالته 3 ـ يراق كشويي

و در انتها تنها عيب پروفيل  u.P.V.C. عدم مقاومت خشكي و كششي لازم است كه اين مهم با ورق گالوانيزه تقويتي به قطر 1/5 ميليمتر كه با دستگاه رول فرمينگ به صورت پرفيل چهارضلعي درآمده و در داخل و سراسر پروفيل جاگذاري شده، جبران گرديده است.

در و پنجره u.P.V.C.

امروزه كارشناسان انرژي به اين نتيجه رسيده‌اند كه 40 درصد اتلاف انرژي ساختمان‌ها از طريق پنجره‌ها مي‌باشد. يكي از مهم‌ترين راههاي جلوگيري از اين اتلاف انرژي، استفاده از پنجره‌هاي u.P.V.C. با شيشه‌هاي دوجدار است؛ به طوري كه در حال حاضر 70 درصد ساختمانهاي قاره‌ي اروپا از اين نوع در و پنجره بهره مي‌برند.

ويژگي‌ و خصوصيات

1ـ زيبا، مستحكم، سبك

2ـ قابليت طراحي در انواع مدل‌ها و اشكال كلاسيك زاويه‌دار، هلالي و عدم محدوديت در نوع رنگ.

3ـ عايق صوتي و عدم لرزش در هنگام ارتعاشات شديد

4ـ عايق در مقابل گرما تا 80 درجه بالاي صفر و سرما تا 60 درجه سانتي‌گراد زير صفر

5ـ غيرقابل نفوذ در مقابل آب (باران و برف و رطوبت)

6ـ غيرقابل اشتعال در هنگام آتش‌سوزي

7ـ مقاوم در برابر اشعه‌ي خورشيد و نور ماوراءبنفش با توجه به پايداركننده‌ي UV  در اين پروفيل.

8ـ مقاوم در برابر زلزله

9ـ نصب آسان و سريع در آخرين مرحله‌ي ساختمان حتي بعد از رنگ‌آميزي

10ـ نظافت ساده و آسان با آب و صابون

11ـ ضد الكتريسيته‌ي ساكن و صددرصد قابل بازيافت

12ـ قابليت نصب‌شيشه‌هاي يك، دو و سه جداره در انواع رنگ‌هاي متنوع ساده و رفلكس، سكوريت و سيم‌دار

مزايا

عايق صدا به ميزان 40 دسي‌بل

عايق انرژي تا 55 درصد

مقاوم در برابر رطوبت

مقاوم در برابر گرد و غبار

مقاوم در برابر مواد شيميايي

مقاوم در برابر انبساط و انقباض

مقاوم در برابر اشعه‌ي ماوراء بنفش

داراي رنگ ثابت و بدون نياز به رنگ‌آميزي

قابل شستشو با مواد پاك‌كننده و معمولي

سازگار با شرايط مختلف جوي

ايمني بالا

ضد اشتعال و بدون شعله در هنگام آتش‌سوزي

وزن بسيار كم

دوست محيط زيست (صددرصد قابل بازيافت)

نصب سريع

انواع در و پنجره

در و پنجره u.P.V.C. با يراق يك‌طرف بازشو (single opening)

در و پنجره u.P.V.C. با يراق دو طرف بازشو (double opening)

در و پنجره‌ u.P.V.C. با يراق كشويي (sliding)

در و پنجره u.P.V.C. فرانسوي با موليون متحرك (French window)

مراحل ساخت

1ـ طراحي پروژه با نرم‌افزار مخصوص

2ـ برش پروفيل‌ها بر اساس اندازه‌ها

3ـ ايجاد محفظه‌هاي تخليه‌ي آب

4ـ ايجاد سوراخ‌هاي دستگيره‌ها

5ـ قراردادن گالوانيزه و پيچ‌كردن آنها

6ـ جوش‌دادن پروفيل‌ها

7ـ تميزكردن گوشه‌ها

8 ـ در صورت لزوم برش و نصب موليون‌ها

9ـ نصب درزگيرهاي لاستيكي

10ـ نصب يراق‌آلات

11ـ برش و نصب بيدهاي شيشه

12ـ تست عملياتي پنجره

13ـ تست نهايي و تحويل پنجره

مقايسه‌ي در و پنجره‌هاي چوبي، آلومينيومي و u.P.V.C.

پنجره‌هاي چوبي

چوب، سرما و گرما را عبور نمي‌دهد. اما خاصيت شكنندگي و سوراخ‌شدن دارد. بنابراين در طول زمان، خصوص در قسمتهاي خارجي، ترك‌ خورده و مي‌شكند.

پنجره‌هاي آلومينيومي

پنجره‌هاي آلومينيومي داراي عمر بيشتري نسبت به چوب بوده و سبك‌تر و نازك‌تر است و حمل و نصب ساده‌تري دارد. اما عايق نبوده و در نتيجه گرما را هدر داده، سرما را به داخل راه داده و عرق مي‌كند.

آلومينيوم يك فلز بوده و در مقابل خوردگي و زنگ‌زدگي، آسيب‌پذير است و به مرور زمان، آسيب‌پذيرتر مي‌شود.

تورفتگي و خراش خوردگي آلومينيوم قابل تعمير نبوده و بايدكلاً تعويض گردد. گوشه‌هاي درها و پنجره‌هاي آلومينيومي به صورت مكانيكي به يكديگر متصل مي‌شوند كه باعث آسيب‌پذيري آن در برابر تغيير شكل خواهد بود.

پنجره‌هاي u.P.V.C.

پنجره‌هاي u.P.V.C. از ماده‌ي سخت و محكم u.P.V.C. ساخته شده است. شكل چندمحفظه‌اي آن باعث مي‌شود در مقابل هدررفتن گرما و سرما و تعريق مقاوم باشد. u.P.V.C. زماني كه در برابر گرما و سرماي خيلي زياد قرار مي‌گيرد تغيير شكل نمي‌دهد. هسته‌ي فلزي آن، تضميم مي‌كند كه u.P.V.C. فرم و پايداري خود را حفظ نمايد. گوشه‌هاي درها و پنجره‌هاي u.P.V.C. به صورت مكانيكي به هم متصل نمي‌شوند، بلكه به يكديگر جوش داده مي‌شوند كه باعث مي‌گردد در يا پنجره، به صورت يك قالب بهم پيوسته و يك تكه باشد.

نتيجه‌گيري

از آنجا كه هدف از ساختن چنين پنجره‌هايي قطع ارتباط محيط داخلي و خارجي و تبادل حرارت و برودت اين دو محيط است، اساس اين شيشه‌هاي دوجداره بر مبناي ايجاد يك فضاي خالي پر از هواي خشك و با استفاده از يك گاز بي‌اثر مانند آرگون بين دو صفحه‌ي شيشه‌اي است. در نتيجه هدايت گرما و يا سرما بين جداره‌ي دو شيشه، كاهش يافته و از انتقال گرما يا برودت و همچنين صدا از طريق پنجره بين دو محيط داخل و خارج به نحو چشمگيري كاسته مي‌شود.

دیدگاه‌ها بسته هستند.